logoNW
Nordic Walking Krommenie
Icon

Het materiaal


Hierin onderscheiden we:
  1. De Nordic Walkingpoles
  2. Schoeisel
  3. Kleding

Nordic walking poles

Pole

Het belangrijkste wat u moet aanschaffen zijn de Nordic Walkingpoles. Deze zijn speciaal voor Nordic Walking ontwikkeld. Er zijn veel soorte poles op de markt, van goede tot zeer slechte kwaliteit. Goede Nordic Walking poles zijn van carbon gemaakt, daarnaast wordt er in meer of mindere mate gebruik gemaakt van glasvezel en epoxy.

Om te komen tot een goede keuze is daarom het verstandigste om deze poles niet voor een kennismakingsles of Nordic Walkingcursus aan te schaffen. Poles worden tijdens deze lessen beschikbaar gesteld.Tijdens de lessen krijgt u voldoende informatie en kennis van de poles om tot een verantwoorde keuze te kunnen. Wel is het verstandig om halverwege de cursus de poles aan te schaffen om het geleerde in de praktijk te brengen.

Bij het kiezen van de juiste poles is het zaak om op de volgende aspecten te letten en laat u zich adviseren door uw instructeur/trainer of de sportspeciaalzaak.

Wat is de ideale pole-lengte?

Voor een beginnende Nordic Walker wordt geadviseerd een pole-lengte van 0,68 x de lichaamslengte. Hiervan kan afgeweken worden als de verhouding tussen romp en benen afwijkend is. Bij steun op de pole naast uw schoenen mag de elleboog maximaal 90 graden gebogen zijn. Ook kunnen bij lichamelijke klachten een andere pole-lengte beter tot zijn recht komen. Daarnaast dient er ook rekening gehouden te worden met een aantal zaken zoals: het conditieniveau, mobiliteit van de gewrichten, afmetingen van de ledematen, wandelsnelheid, type terrein, technische vaardigheden.

Schoenen

1 2 3 4

Goede schoenen zijn belangrijk bij het wandelen. Meestal is een lage wandelschoen het meest comfortabel bij Nordic Walking vanwege de grotere bewegingsvrijheid van het enkelgewricht. Maar bovenal is het belangrijk dat u op een schoen loopt waarvan u vindt dat u er prettig op wandelt!

Kenmerken waaraan een schoen moet voldoen:

Kleding

5 6 7 8

Bij Nordic Walking gebruikt u ongeveer 40 % meer energie, dit houd in dat u meer gaat zweten. Houd daar rekening mee en kleed u daarom niet te warm. Het is vooral belangrijk, dat u kleding kiest waarin u zich goed kan bewegen. Wanneer het kouder wordt kunt u het beste meerdere laagjes aan doen. Krijgt u het dan tijdens het wandelen te warm, dan kan een laagje uitgedaan worden zonder dat u het te koud krijgt.

De onderste kledinglaag is belangrijk. De onderkleding moet warm zijn en goed ventileren en is gemaakt van kunstvezels. Deze kleding wordt 'dry fit' genoemd. Deze kleding geeft de transpiratie door en daardoor blijf je droog op je huid. Dit in tegenstelling tot katoenen kleding; dat blijft nat en geeft teveel afkoeling.

Sokken

9 10 9 10

Het gebruik van goede sokken wordt vaak overschat. Wollen, badstof of katoenen sokken zonder naden of stoppenen niet van te grove structuur zijn goed. Zorg dat uw sokken na het wassen zacht zijn. Goede sokken helpen blaren voorkomen.